Ukupno oglašavanje pada, internet oglašavanje raste 131%

Hrvatsko tržište oglašavanja prošle je godine s 1,65 milijardi kuna zabilježilo pad od 5 posto, čime se nastavio kontinuirani pad tog tržišta od 2009., a ni ove se godine ne očekuje preokret tog negativnog trenda nego dalji pad od minimalno 3 posto, podaci su i procjene Gospodarsko interesnog udruženja društava za tržišno komuniciranje-HURA.

Ističući da je riječ o procjenama, a ne stvarnoj vrijednosti tržišta, iz HURA-e naglašavaju i da se lanjskim padom tog tržišta Hrvatska svrstala među rijetke zemlje u Europi i svijetu koje zadnje tri godine bilježe pad ulaganja u oglašavanje po medijima. U 2009. taj je pad u odnosu na prethodnu godinu iznosio, prema procjeni HURA-e, 18 posto, u 2010. se nastavio sa 6 posto, a u prošloj godini za spomenutih daljih 5 posto.

Prema vrstama medija najveći su gubitak prošle godine, od 16 posto, zabilježile tiskovine i to s 457 milijuna kuna uloženih u oglašavanje po tim medijima. To iz HURA-e objašnjavaju općim padom čitanosti te 'odljevu' oglašivačkih budžeta na internet, gdje su mjerljivi online budžeti rasli za čak 131 posto. No, kako navode, tu se još uvijek radi o relativno malim apsolutnim brojkama odnosno o 83 milijuna kuna.

Ulaganja u oglašavanje na radiju smanjene su za 11 posto, na 190 milijuna kuna, dok se u segmentu vanjskog oglašavanja bilježi pad od 7 posto, na 140 milijuna kuna, čemu očito nisu pomogli ni lanjski parlamentarni izbori koji tradicionalno povećaju potrošnju u tom tipu medija. Najstabilnija ulaganja u oglašavanje i dalje su u Hrvatskoj na televizijama, gdje se s lanjskih 765 milijuna kuna zabilježio pad od tek 1 posto, ali i zadržala gotovo polovica ukupnog volumena oglašavanja po medijima u Hrvatskoj.

Razlog tome u HURA-i vide u najnižoj cijeni po dosegu, jer je po konzumaciji medija TV najjači s prosjekom od preko pet sati dnevno gledanja TV programa na ukupnoj populaciji. Smanjenje budžeta za oglašavanje povezuju s okolnostima poput pada maloprodaje, niže kupovne moći stanovništva i općenito stanjem ekonomije, ali i situacijom među samim medijima i kontinuiranim padom cijena oglašavanja, što je rezultiralo činjenicom da je za isti broj oglasa potreban manji budžet.

U vezi takvih trendova iz HURA-e i ove godine prognoziraju nastavak pada tržišta oglašavanja napominjući da se rast može očekivati tek s ekonomskim oporavkom i rastom BDP-a, i to možda najranije početkom 2013.

 

(preuzeto:seebiz.eu)

Objavljeno: Utorak, 8 Svibanj, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box