Interview - Aleksandar Olujić: "Supertalent mi je promijenio život"

Bura i zima već danima paraliziraju Rijeku, no nisu spriječile da ovoga petka izmjenimo par riječi s Aleksandrom Olujićem, finalistom showa Super Talent iz sezone 2010. Unatoč nevremenu vani, u Capitanu, njegovom bivšem radnom mjestu, bilo je sasvim ugodno.

Najbrži svirač harmonike Aleksandar Olujić sa ovih prostora briljantno je ukomponirao elektro ritmove i svoj instrument! Enis mu je kazao da nema finala bez harmonike. Pročitajte interview za IZLASCI.net!

 

 

 U Rijeci svi već znaju za tebe, no za one koji možda ne znaju, reci par stvari o sebi.

Aleksandar: Dakle, zovem se Aleksandar Olujić, uskoro imam 23 godine, završio sam elektrotehničku školu, ali sam radio kao konobar ovdje u Capitanu. Završio sam i osnovnu glazbenu školu na Narodnom sveučilištu, a nakon toga sam 6 godina išao na instrukcije kod profesionalnog harmonikaša iz Bosne. I sada idem na instrukcije, ali tu u Rijeci.

 

 Super Talent ti je sigurno promijenio život. Je li pomogao tvojoj glazbenoj karijeri?

Aleksandar: Definitivno mi je promijenio život. Prije sam bio konobar koji sam vikendom tu i tamo svirao za dodatni džeparac, a sada živim od toga. Imam gaže svaki vikend, i kod nas i vani.

 

 Gdje si sve svirao do sada?

Aleksandar: Nakon Super Talenta, prvo sam počeo svirati po Rijeci – Capitano, Terminal, Phanas, Boa, a potom diljem Hrvatske: Osijek, Zagreb, Split, Poreč itd. Svirao sam i u inozemstvu, uglavnom u susjedstvu: Hercegovina - Orašje, Postojna, Kopar, Beč, Zürich, St. Gallen, Basel, Offenbach...

 

 Glazba koju sviraš je zanimljiv spoj harmonike i svega ostaloga. Kako bi nazvao žanr, odnosno kako bi opisao to što sviraš?

Aleksandar: Hmmm... Balkan house. Mislim da bi to bilo najbliže kada bih morao nazvati žanr nekako. Ja sviram uz pratnju house, R'n'B, trance i hip hop podloga koje pratim harmonikom. Nastojim toj glazbi dati nekakav balkanski duh, nastojim svoj stav i emocije unijeti u tu glazbu.

 

 I kakvi su ti dojmovi sa gaža? Pogotovo vani, dolazi li naša dijaspora ili i stranci? Kako reagiraju?

Aleksandar: Gle, vani mi dolaze i stranci koliko i balkanska dijaspora. Europljanima je moja svirka zanimljiva, egzotična, glazba kakvu nikad nisu čuli. Stvarni nisam vani nikad imao neugodnih iskustava, nije me nitko vrijeđao, omalovažavo ni promatrao posprdno. Znao sam imati situacije da ekipa dođe mrtva hladna na nastup, da bi završila na nogama tulumareći. Balkanska dijaspora se vani općenito drži skupa, nisu opterećeni podjelama kao ovdje kod nas, pa su takvi i na nastupima. Jedino neugodno iskustvo koje sam imao je bilo kod nas u jednom mjestu kojega neću spomenuti, kada je nekakva mladež HDZ-a dobacivala primitivne komentare na nacionalnoj osnovi, mada za to nije bilo nikakvog povoda. Svojim upadicama ubili su raspoloženje i meni i publici. Ne znam je li slučajnost, no tokom tog nastupa tri je puta nestalo struje, a harmoniku su mi zalili pivom (smijeh).

 

 Dobro, svirao si pred stvarno širokom lepezom publike. Kako uspijevaš ostvariti kontakt?

Aleksandar: Svaki moj nastup je unikat. Ne radim po šabloni. Svaki put je uz mene drugi DJ, drugačija glazba, drugačija emocija, svaki grad ima svoje ljude. Treba pogoditi njihovu emociju, ne možeš Dalmatincima svirati isto što i Slavoncima.

 

 Kako znaš da uspijevaš?

Aleksandar: Po reakcijama publike. Osim ovog jednog, nisam imao ni jedan nastup da publika nije skakala i zabavljala se.

 

 

 

 

 Što ti osobno voliš slušati?

Aleksandar: Sve osim nekih ekstremnih vrsti metala. Najviše volim hip-hop, house, techno, domaće, narodnjake... Ljudi najčešće misle da sam cajker (smijeh) zbog harmonike, ali to nije točno. Stvarno volim sve slušati.

 

 A gdje voliš izlaziti? Na kakva mjesta i kakvu glazbu?

Aleksandar: (smijeh) Ma otkad sviram svaki vikend, ne mi se izlaziti. Volim popiti piće na miru, otići u nekakve toplice, piti kavu s curom, opustiti se. Živim od svirke, dođe malo i do zasićenja. Počneš to smatrati poslom kojeg treba odraditi. Ne da mi se opuštati na taj način više.

 

 Gdje bi preporučio mladim Riječanima da izađu?

Aleksandar: Ne mogu na to odgovoriti. Svatko ima svoj ukus i svoj đir, kao što i svako mjesti ima ono nešto za ekipu koja tamo odlazi.

 

 I za kraj, siguran sam da imaš svakakve planove za svoju glazbenu budućnost. Hoćeš li podijeliti s čitateljima?

Aleksandar: Radim na albumu, trebao bi izaći ubrzo. Snimam duet s Jovanom Perišićem, čak je i spot u igri, u produkciji Jil cluba iz Züricha. Ne bih za sada odavao detalje, ali pjesma će biti hit! A bit će i još dueta sa izvođačima zabavne i folk scene.

 

 Hvala ti na razgovoru. Sretno s albumom i karijerom.

Aleksandar: Hvala tebi. Veliki pozdrav čitateljima portala Izlasci.net.