Interview - Giovanni Jakovac: "Biti drugačiji danas je vrlo teško vidjeti jer vlada kaos kada svi izgledaju isto"

Giovanni Jakovac, nekadašnji riječki Modni mačak, sada umjetnik, svojim performansom želio je reći kako je važno biti drugačiji. Njegova mala tajna je ljubav koju je obećao jednoga dana nam ispričati.

 

Nedavno si imao u riječkoj galeriji K.U.N.S glazbeno-scenski performans koji je itekako ostavio dojam na publiku. Što si njime želio poručiti?

Giovanni Jakovac: Prije nekoliko dana održao se performans 'Ispod neba boje ludila' nazvan po mojoj prvoj pjesmi s kojom sam započeo svoju glazbenu karijeru. Na njemu se moglo čuti, a i vidjeti presjek karijere koja traje već tri godine. U tri godine sakupilo se dovoljno pjesama, nastupa, nagrada da bi se obilježilo moje djelovanje i pokazalo publici sve zajedno.

Preformansom sam želio pokazati koliko je važno da slavimo što smo drugačiji. Biti drugačiji danas je vrlo teško vidjeti jer vlada kaos kada svi izgledaju isto. Opći je potop osobnosti! Treba zastati, vjerovati u sebe, slijediti svoje snove, i slušati svoje srce. Iskreno, nadam se da sam u tome uspio. Smisao performansa je da se na publiku ostavi dojam... Reakcija je bilo, a reakcije kao rekacije, ima i pozitivnih i negativnih. Najbolje od svega je da nema ravnodušnih. Nekima je ono što sam napravio bila umjetnost, nekome glupost. Vrijeme će pokazati da li radim dobro ili radim loše. Možda i jesam prije vremena, ali bolje je doći prije, nego kasniti.Sve što sam imao, donio sam na pozornicu. Redale su se pjesme, kreacije, moje misli... Moj gost bio je Indigo, fenomenalni mladi umjetnik koji je upotpunio moju priču sa svojim pjesama. Zahvalan sam mu na podršci i na pratnji kroz cijelu moju karijeru. Imamo sličan izričaj, a opet različit. Savršeno se uklopio u cijeli nastup.

Večer „Ispod neba boje ludila“ ne bi se mogla dogoditi bez nekih ljudi. Josip Kovač bio je zadužen za prekrasnu scenografiju, Danijela Grgić i studio Bliss za frizure, Violeta Antić za moj make up i nail design, Tajči Čekada zaslužna je za sve moje kreacije. K.U.N.S: Galerija mi je  dala priliku na kojoj sam stvarno zahvalan. 

 

Znamo te kao riječkog Modnog Mačka. Kako je došlo do toga?

To je bilo vrlo popraćeno u medijima jer je bila skandalozno, senzacionalno i vrlo nepromišljeno s moje strane. Ipak, stojim iza svega. Pripisati ću to mojoj mladosti i neiskustvu s medijima. Ta titula otvorila je neka vrata, a neka zatvorila. Više nisam Riječki Modni mačak, sada sam Giovanni Jakovac. Ljudi se mijenjaju, pa tako i ja, morao sam odrasti.

 

Čime se sve inače baviš?

Mogao bih reći da se bavim umjetnošću. I scenom. Sve ono što ja radim, to je scena. Pjesma, pokret, poruka, misli, kreacije, sve je to dio scene i dio umjetnosti. Kada se sve to skupa pomiješa dobivate moj rad.

Glazba?

Izuzetna mi je čast što surađujem s Robertom Grubišićem. On je moj producent i skladatelj mojih pjesama te snimam album u njegovom studiu Adria Records. Skupa smo ove godine ostvarili veliki uspjeh! Imao sam nastup na dva festivala: Darfest i Zadarfest, te na oba festivala osvojio nagrade za najbolji scenski nastup. 

Na svojim textovima surađujem s Alenom Orlićem, Wanessom Vidas i Slavicom Car. Okružen sam ljudima s kojima je veliki užitak raditi i svaka pjesma koja se stvori ima svoju poruku i priču. Kada se pjesma stvori, tu kreće Tajči Čekada, avangardna dizajnerica i kosntruktorica odjeće s kojom uspješno surađujem već duže vrijeme. Svakom novom kreacijom me iznenadi, oduševi i postavi izazov za slijedeću. Tajči daje točku na I mojim pjesama i zaključuje priču onoga sto predstavljam.

 

Gdje te se inače može vidjeti? Gdje izlaziš?

Iskreno , ne izlazim puno. Ne volim kada je glazba preglasna, kada je previše ljudi, kada je gužva. Uživam na koncertima, izložbama, dugim kavama s meni dragim osobama i dugim telefonskim razgovorima. Uživam u svom malom krugu dragih osoba.

 

U vezi ili slobodan?
 

Što je vječna tajna? Ljubav, rekao je Novalis. Neka ljubav ostane moja tajna. Jednom ću vam je i ispričati...

 

I još jedno, možda najteže pitanje za kraj: Kako bi opisao sebe?

Ne bih volio sebe opisivati, neka moja djela to čine umjesto mene.