Kako najsigurnije provesti noć uz čašicu?

Oni koji se ne žele odreći dobre kapljice trebaju posegnuti za idealnom kombinacijom hrane i pića. Uz alkohol obvezna voda i mali masni zalogaji. Ispijanje alkohola tijekom blagdana, posebno u novogodišnjoj večeri, odavno je već dio slavljeničkog rituala.

Ipak, nerijetko se iduće jutro trpe posljedice neoprezne ili pretjerane konzumacije alkohola, zbog čega, potpuno nepotrebno, cijeli doček ostaje u lošem sjećanju.

Idealno bi za organizam bilo uopće ne piti, no za one koji se ne žele odreći dobre kapljice najbolje je rješenje pronaći savršenu kombinaciju hrane i pića kako bi cijelu noć zadržali dobro raspoloženje, a jutro dočekali bez želučanih i inih tegoba.

Dobre masnoće

'Najvažnije je da želudac ne bude prazan, odnosno cijelu večer treba pomalo jesti i uz to konzumirati alkoholna pića kako alkohol ne bi išao direktno u krv. Pri tome su najbolji odabir masniji zalogaji, naprimjer suhomesnati proizvodi, sir, krekeri, pa čak i kremasti kolači, jer u tom slučaju alkohol razgrađuje masnoću pa sporije ulazi u krv te je manja mogućnost opijanja', objašnjava diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Naravno, i tu treba biti oprezan pa, ako slavite na mjestu gdje niste sigurni u kvalitetu hrane, posegnite za teže kvarljivim namirnicama kako ne biste pokvarili želucem. Dogodi li vam se pak upravo to, Mirna Trumbetaš savjetuje potpunu detoksikaciju uz puno čaja, kuhanu rižu i povrće bez masnoća i bjelančevina.

Ne smije se zaboraviti ni na blagotvoran utjecaj obične vode. Tako se preporučuje tijekom večeri nakon svake ispijene čaše alkohola otpiti i jednu čašu obične vode, a pada li vam masna hrana teško na želudac, dobro bi bilo nakon obroka popiti imalo mineralne vode.

Trikovi koji pale

Ako ste pak ove godine izvukli kraću slamku i zaduženi ste za prijevoz ili iz nekog drugog razloga ne možete konzumirati alkohol, poslužite se nekim od provjerenih trikova – tijekom večeri stalno u rukama imajte čašu punu soka i jednostavno ne dopustite da vam drugi toče. Naime, pokazalo se da se ljudi manje brinu o tomu što pijete ako vide da vam je čaša puna i da stalno nešto pijuckate nego ako primijete da 'vozite na suho'.

Ako ipak pretjerate s alkoholom

Mamurluk se nužno veže uz dehidraciju, a jedino i, na kraju krajeva, nužno rješenje za to je nadoknada tekućine. Pomognite si uz veliku količinu vode ili prirodnih, ne kupovnih, sokova bez dodatnih zaslađivača, a čajeve i kavu bolje je izbjegavati.

Organizam će teško podnijeti tešku hranu, a za oporavak su potrebne hranjive tvari, zato se nakon pijančevanja obično preporučuje domaća krepka juha.

Treba uzeti u obzir da će vašem tijelu trebati još neko vrijeme da dođe k sebi. Najbolje što možete napraviti tijekom tog vremena jest da se odmarate te ne opterećujete jetru i probavni sustav, zaključila je diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš.

 

izvor: Tportal