Pušači najbolje pune proračun; zbog uštede duhan za motanje sve popularniji

U kriznim vremenima potrošači se okreću crnom tržištu, nastojeći proći što jeftinije. Istovremeno, kao svojevrsni psihološki efekt, raste potrošnja duhana i alkohola. I ti proizvodi nerijetko se nabavljaju na crno ili kupci s ciljem uštede prelaze na proizvode nižih cijena. 

Koliko građani stežu remen pokazali su i podaci o proračunskim prihodima kada je riječ o trošarinama koji su u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, pali 2,3 posto.

Manje je prikupljeno trošarina na naftne derivate jer građani zbog poskupljenja goriva puno racionalnije troše. Ni turistička sezona prihode od trošarina na naftne derivate nije vratila na prošlogodišnju razinu. 

 

 

Jednog se poroka Hrvati ne odriču

Slična je situacija, pokazali su posljednji neslužbeni podaci o punjenju proračuna, i u segmentu trošarina na pivo. Pa su unatoč turističkoj sezoni, ali i europskom prvenstvu u nogometu koje tradicionalno nosi i veću potrošnju piva, prihodi od te trošarine pali za 3,1 posto.

Istovremeno, oni na alkohol niži su za 10,8 posto. Jedini poseban porez na kojem je država zaradila više nego lani onaj je na duhanske proizvode. Tako je prikupljeno gotovo dvije milijarde kuna od trošarina na duhan, što je 7,6 posto više nego lani, piše Novi list. 

Građani su, međutim, i kada je riječ o duhanskim proizvodima, promijenili navike i sve je više pušača koji kupuju rezani duhan, odnosno duhan za motanje umjesto cigareta. 

 

 

Sve popularniji duhan za motanje

- Zimus sam prvi puta kupila kilogram duhana za 70 kuna, što je za nas dvoje pušača u domaćinstvu bilo više nego dovoljno za mjesec dana potrošnje. Računica je jednostavna i na mjesečnoj razini za nas je to ušteda od gotovo tisuću kuna", priča Žana T. dodajući kako je u međuvremenu i na crnom tržištu cijena rezanog duhana porasla pa sada pola kilograma nabavlja za 50 kuna. Žanino domaćinstvo na cigarete je dnevno trošilo 40 kuna ili mjesečno 1,2 tisuće kuna. Sada im, veli, tisuću kuna ostane u džepu. 

I proizvođači duhanskih proizvoda primijetili su kako su se građani u krizi okrenuli jeftinijim proizvodima. Tako je, prema podacima TDR-a, udio cigareta u nižem cjenovnom segmentu s 18 posto u 2008. godini porastao na 31 posto u prošloj godini.

Još snažniji rast tržišnog udjela vidljiv je kod rezanog duhana, odnosno duhana za motanje. Prije četiri godine taj je proizvod zauzimao 0,8 posto tržišta, na koncu 2010. godine taj je udio porastao na četiri posto, a prošle godine na 6,9 posto. 

 

(net.hr)

Objavljeno: Ponedjeljak, 20 Kolovoz, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box