Astrologija i suvremeni čovjek - koliko vjerujemo horoskopu?

Zaista je neobična pojava da u posljednjem desetljeću 20. stoljeća i na samom početku 21. astrologija doživljava pravu renesansu. Veliki broj ljudi čita horoskop u dnevnim novinama, popularno je imati natalnu kartu, stalno slušamo o prorocima, međutim, šta znanost kaže na sve to?

Astrologija potječe još iz drevnih vremena i zasniva se na premisi da položaj zvijezda i planeta ima utjecaj na ljude i događaje. Ne može se točno utvrditi njen početak, ali postoje dokazi da postoji još od prije nekoliko tisuća godina p.n.e. i da je uživala izuzetno veliki ugled kod naprednih civilizacija Starog vijeka.

Od samog svog početka bila je neodvojivo povezana sa astronomijom, priznatom prirodnom znanosti. Čak i danas postoje fakulteti na kojima je astrologija primarni predmet izučavanja, a prvi takav fakultet otvoren je u Americi još 1954. godine.

 

 

Može se zaključiti da je tajna popularnosti astrologije upravo u njenom znanstvenom karakteru i pouzdanosti njenih prognoza. Međutim, ajmo vidjeti gdje astrologija odstupa od objektivnosti.

Problem preciznosti: Prvi astrolozi nisu mogli znati ni kakav je oblik zemlje, a kamoli nešto o kretanju zvijezda i planeta.

Prividna slika neba: Sazviježđa koja se uzimaju u obzir pri izračunavanju horoskopa ne nalaze se tamo gdje ih mi vidimo. Zvijezde nekih sazviježđa samo izgledaju zajedno i na tom mjestu.

Problem začeća: Činjenica je da se horoskopi izrađuju na osnovu sata rođenja, a ne sata začeća. Ali danas znamo da je beba živa još u maternici i da trenutak rođenja ni po čemu nije važniji od trenutka začeća.

Statistička metoda: Da je astrologija zaista znanost, ona bi u skladu sa općom prirodom svojih tvrdnji morala da se zasniva na saznanjima do kojih se došlo statističkom metodom.

Ali kako astrolozi ipak pogađaju?

Znanost ili ne, neki će postaviti pitanje – kako astrolozi ipak pogađaju? Jedno od tumačenja je: astrološke formulacije su često široke i neprecizne, tako da se mogu tumačiti veoma fleksibilno, uz stav da "može biti, ali ne mora". Psiholozi čak idu tako daleko da kad pročitamo naš dnevni horoskop, ponašamo se u skladu sa njim i poslije ćemo tvrditi kako je prognoza bila točna, dakle tu je i moć (auto)sugestije. Mnogi se koncentriraju na ono što je "pogođeno", ali zaboravljaju na stvari koje se ne poklope.

Ono što svakako možemo zaključiti je da, iako astrologija nije precizna, ono što nudi modernom čovjeku je određeni stupanj sigurnosti, pored svih neizvesnosti kojima je okružen svaki dan.

(izvor: trojka.rs)

Objavljeno: Ponedjeljak, 21 Svibanj, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box