"Iz shakera" by Mario Aidone: upoznaj Gin

Nakon prošlotjednog upoznavanja s Cognacom, barmen s europskom licencom Mario Aidone nam ovog tjedna otkriva Gin (džin).

Iako Englezi često tvrde da je njihova domovina istinski predak džina, njegovo podrijetlo zapravo seže u Nizozemsku u 16. stoljeću. Prvi džin (Genever) nastao je aromatiziranjem rakije s plodovima kleke. Kasnije je postao nacionalno piće u Nizozemskoj. 
 
Receptura džina je u 17. stoljeću prenesena u Englesku, u kojoj se i danas proizvodi. Kako je to aromatična rakija, kao osnova se koristi žitna rakija. Sirovina žitne rakija alkohola se miješa s plodovima raznih biljaka. Džin je rakija koja je po okusu neutralna i izuzetno jednostavno piće, možem ga poistovjetiti s vodkom.
 
U odnosu na druga pića džin je upotrebljiv na kraće vrijeme, teže ga je čuvati i preporuča se brza upotreba. Razlog ktome je gubitak arome, a moguće je i osmoljavanje, kao i kod drugih proizvoda od kleke.
 
Džin se proizvodi od žitarica kao npr. raž, ječam, pšenica kukuruz i druge. Isto tako od 1920. godine s provedenim zakonom o destilaciji džina u Engleskoj, smije se koristiti kao osnova džina etilni alkohol (96 % Vol. ).
 
Od biljaka se koristi kleka, korijander, anis, komorač, kora od gorke i slatke naranče i druge aromatične biljke (kleka ostaje kao vodeća i izrazito je naglašena ).
 
 

 
 
Džin se, kao nakon postupka aromatizacije, sto se provodi maceriranjem suhih trava, boba i začina u alkoholu ili perkolacijom uz pomoć pare, završni proizvod puni u boce i može se odmah koristiti. Rradi jačanja arome može se vršiti višestruka destilacija uz izdvajanje frakcija.
 
Provodi se maceriranje suhog bilja (kleka, korijander, anis,komorač...). To je postupak namakanja sirovina u destilatu u kojoj se otapaju tvari iz bilja. Proces ekstrakcije topivih tvari je kontinuirana ekstrakcija propisno usitnjene tvari, može biti vodena ili na paru. Kod džina se koristi kontinuirana ekstrakcija uz pomoć pare.
 
Đžin je bezbojan jer ne odležava u hrastovim posudama. Vrlo mala količina džina dozrijeva u bačvama, riječ je o golden džinu nazvanom po boji koju poprima od drveta.
 
 

 
 
Vrste džina:
 
London dry Gin -  daleko najpoznatiji. Destilacija čistog alkohola s aromatičnim biljem. Predvladava suhi okus i ima manje arome nego Dutch Gin.
 

Dutch Gin - potpuno je različit od London Dry Gina. Priprema se od žitnog slada i oštrijeg je okusa. Kod proizvdnje bobice kleke dodaju se direktno u kominu.
 
Sloe Gin - proizvodi se sa ulijevanjem soka šljive i dodavanjem šećera u džin.
 

Playmouth Gin - proizvodi se u Playmouthu na južnoj obali Engleske i ima puniji okus od London Dry Gina. Postoji i Pink Gin koji se sastoji od 12 razlicitih trava.
 
 
Idućeg tjedna Mario Aidone nas upoznaje s Jack Danielsom.