Koristiš šalabahtere?!

Eh školarci, školarci! Kako se pripremate za ispite? Uz učenje, sigurno malo i pišete. Što? Šalabahtere! Neki šalabahtere koriste redovito a neki samo u posebnim prilikama.

Prema rječniku stranih riječi šalabahteri su đačke bilješke u svrhu varanja ispitivača. Svaki učenik barem je jedanput u životu imao šalabahter i sa njega prepisivao. „Pa tko normalan ne bi ?“, kažu školarci.  Na tako malom papiriću (koji se uz vještog pisača može vrlo brzo napisati) nalazi se gradivo za koje bi trebali sati učenja ! Bez puno truda i dobru snalažljivost, dobra ocjena je osigurana.

U doba modernih tehnologija stariji, rukom pisani šalabahteri, odlaze u povijest. Đaci se sve više u prepisivanju služe bežičnim tehnologijama - mobitelom. Brzo se slože i šalabahteri koji se natipkaju u wordu, smanje na što manju veličinu fonta i isprintaju. Eh, a koliko je nekad trebalo pisanja sićušnim slovima! No klasični su šalabahteri - za razliku od bežičnih - korisni jer da bi ga napisali morate barem jednom proći kroz gradivo.

Unatoč svim prednostima, šalabahter ima i negativne strane. Poznati je izraz da je naš (učenički) zadatak da prepišemo a profesorov da nas spriječi u tome. Kad vas profesor uhvati sve obično završi jedinicom, a u težim slučajevima i neopravdanim satom. S druge strane tu je i neznanje, jer da smo sve lijepo naučili ne bi nam ni trebao šalabahter.

No u današnjim vremenima programi mnogih škola su veoma opširni i kako god se trudili ponekad jednostavno ne stignemo sve naučiti, a tu se onda ubacuje šalabahter kao jedino moguće bezbolno rješenje. Otkrila sam nešto što me potpuno iznenadilo. Neki novi klinci su napravili web stranicu s koje se lako mogu downlodirati šalabahteri! Zamislite! Baš praktično, ne?

Pa ako možda i vama treba šalić iz fizike, povijesti, sociologije, psihologije, glazbenog... Pogledajte: http://free-vz.htnet.hr/salabahteri/Index.htm. Ipak, savjet za kraj: učite, učite i samo jer vam znanje, za razliku od šalabahtera, nitko ne može oduzeti ! :)

(izvor: free-vz.htnet.hr)