Kolumna: Sponzoruše

U današnje vrijeme sve se češće, a naročito vikendima kada se izlazi van, spominju sponzoruše. Čak se i šuška na kojim mjestima ima najviše sponzoruša. A tko su zapravo sponzoruše?? Jer to je neka pomodna novotvorenica...

Dora Rakić za www.frendice.hr je provela cijelo istraživanje:

TKO SU SPONZORUŠE?
Sponzorušama se smatraju mlade cure, u dobi između 17 i 25 godina starosti. Fizički su atraktivne, a svojim sposobnostima iskorištavaju muškarce radi novaca. No, što ljudi koji im nisu na meti misle o njima? Većinom ih smatraju ženama koje gledaju materijalno stanje muškaraca, koje misle da svojim znanjem, pameću i sposobnostima ne mogu zaraditi dovoljno novaca da si priušte sve što im treba, pa za to nalaze imućnije osobe koje svoj novac troše kupujući njima odjeću i stvari koje one smatra potrebnima. Imaju veliko znanje udvaranja, znaju manipulirat ljudima. Najčešće se služe svojim izgledom da budu „lake“.

KAKO PREPOZNATI SPONZORUŠU?
Mnogi ih ne znaju prepoznati pa im novčanici „nastradaju“. Drugi ih prepoznaju po dobrom izgledu jer su odlično sređene, voli nosit markice. Imaju zavodnički pogled i dobru praksu u zavođenju. Drže se više od svih, nose umjetni osmijeh. Glumice su, ali svejedno se sve vidi na njima i njihovom ponašanju.

KAKO SE PONAŠAJU SPONZORUŠE?
Hihoću i smiju se na svaku šalu dečka koji ima para, nikada ne idu nikamo hodajući, uvijek su našminkane i lijepo obučene. Nikada ne plaćaju piće same, vole se pokazivati  u društvu bogatog frajera i nije im bitno da li je on zgodan ili ne. Prema žrtvama su uljudne i lijepo se ponašaju, uvijek su nasmješene. Imaju visoki stav, ali niži od sponzora. Prema ostalima se postave kao da su osvojile cijeli svijet.

POSTOJI LI RAZLIKA MEĐU SPONZORUŠAMA?
Istražila sam i to i naravno da postoji. Podijelili su ih na sponzoruže moralis i sponzoruše vulgaris. Ove prve opravdavaju svoje zvanje, a druge se time bave iz uživanja i zabave zbog društvenog položaja, a ne iz potrebe. Mislite da postoji netko kome je to bitno? Sumnjam. Ljudima je sponzoruša uvijek sponzoruša. Smatraju da one to rade iz potrebe,a zabava im je bonus.

SPONZORUŠE, UDAVAČE I PROSTITUTKE!
Eh, tu je nastala prava dilema. Svatko ima svoje mišljenje i svoju perspektivu. Ja sama ne znam kuda bi ih smjestila, ali evo nekoliko različitih mišljenja. Jedna polovica misli da i jedne i druge treba sažaljevati. No, udavače su možda ipak „ugroženija“ skupina. Naime, one neamju izbora pa čekaju prvog koji će ih upecati, a sponzoruše traže muškarca koji će zadovoljiti sve njihove financijske potrebe i jednostavno su lijene pa očekuju da će se u budućnosti bogato udati. Udavače su one koje nisu razmišljale da prvo trebaju završiti neku dobru školu pa sad nemaju izbora nego se bogato udati. Druga polovica tvrdi da postoji velika razlika! Sponzoruše gledaju kako će ih druge cure vidjeti sa muškarcem koji je dobro potkovan novcem, biraju dečke koji će ih sponzorirati, s nekim su samo zbog koristi, a udavače se žele udati zbog želje. One su spremne na nešto ozbiljnije sa muškarcem.
Prostituciju smatraju nemoralnom. Svi znamo da prostituke rade isključivo za novce i ništa drugo. Klijent zna što može očekivati, ali zna i koliko će to platiti. Sponzorušu ne možemo uvijek prepoznati.

GDJE SE OKUPLJAJU SPONZORUŠE I ŠTO NAJVIŠE VOLE?
Prvo mjesto gdje bi ih svi potražili su elitni barovi, najskuplji klubovi i sva fancy mjesta i događanja. A što vole? To je bilo lako doznati.Novce, dobre aute, lijepe krpice, cipelice, glamur, veliku pažnju, debele novčanike, luksuz i naravno - sebe! Vole biti viđene pa najčešće biraju bogate i imućne osobe. Bili to tatini sinovi ili tate.

Prioritet im je broj nula na računu, a ne godine.

SPONZORUŠE U OČIMA SMRTNIKA!
Nisu baš omiljene. S obzirom da većina njih dan provodi na kavama, u shoppingu ili mameći nove žrtve, nije ni čudo što ih osuđuju. Smatraju ih nemoralnima, jadnima i ismijavaju ih. One su cure za jednu noć i ništa više. Iznenađujuće, mnogi ne bi pristali na to iz razloga što bi znali da su one s njima samo zbog novca. Jedine pogodnosti koje sponzoruše imaju je lijep izgled i pristup tuđem računu. Hrvatska, dakako, ima puno sponzoruša. Najčeće su se na meti našle Vlatka Pokos i Dolores Lambaša. I dok neki smatraju da su skoro sve cure koje poznaju pomalo sponzoruše, drugi se brane tvrdnjom da svi uživamo kada nam netko plati piće, ali to nas ne čini jednima od njih! A oni treći se samo nadaju da ipak nisu sve cure sponzoruše!

ISPLATI LI SE BITI SPONZORUŠA?
Vječni misterij svakoga tko o tome razmišlja. No, to ovisi samo o nama. Nekima se isplati, a nekima ne. Neki bi se upustili u to, dok neki to preziru. Vjerovali ili ne, potrebno je tu i pameti. Ako to znamo dobro iskoristiti, zašto ne? Kome ne smeta prozivanje da je sponzoruša i oslanjanje samo na svoga sponzora, a ne i na sebe - neka uživa u tom pozivu. No, vjerojatnost da  ljubav između sponzora i sponzoruše opstane - jako je mala.  U većini slučjeva ili sponzoru ponestane para ili sponzoruša s godinama izgubi svoj izgled i čari. Bilo to iz potrebe ili iz zabave – kada ovo materijalno prođe, vjerojatno ostaje samo velika praznina. Novac  je tu, ali sreća nije.