Interview: DJ Phat Phillie - Na hip hop-u sam od malih nogu

Bila je to prva subota u ne tako hladnom mjesecu, subota kad je Stereo dvorana napeto iščekivala još jedan Balance Hip Hop session u nizu. Ovoga puta zvijezda večeri bio je popularni zagrebački DJ „Phat Phillie“,

nama dobra prilika za još jedan dobar intervju te još bolju zabavu nakon toga. I tako smo uhvatili Fileta netom prije svirke te još stigli i popiti cugu te saznati kad se počeo bavit hip hop-om, tko je doajen hrvatskog hip hop-a te kakva nam iskustva nosi iz Amerike. Saznali smo nešto i o novom projeku „The Bumsquad“ te zaigrali igru asocijacija.
 
Od njegovog zadnjeg nastupa u Rijeci prošlo je već toliko vremena da se ni sam File više ne sjeća kad je to točno bilo. Onako u magli mu je nešto prije 8-9 godina kad su na sceni još bili DJ Pimp, Tram 11 i Bolesna braća. Tadašnje novitete iz svijeta hip hop-a vrtio je redom u Palachu, Točki, Svid Rock caffe-u te na Preluci. Eto od tada su neki od navedenih klubova promjenili vlasnika, neki vlasnika i vrstu glazbe (čitaj muzike), a nekih više niti nema.

.
Oduvijek je volio dolaziti u Rijeku te prolaziti kroz nju pošto je još tamo davne '96 studirao sviranje violine na privatnoj glazbenoj akademiji u Lovranu na kojoj je njegov otac bio profesor (kontrabas). Nakon završene prve godine studija posvetio se u cijelosti DJ-ingu. Prije toga bavio se svim elementima hip hopa, od pisanja tekstova (zanimljivost je da sve što je ikad napisao bilo je na engleskom, na kojem je i repao op.a.) pa do brejkanja i crtanja grafita. Rekao nam je: „U trenutku kad sam skužio da to ekipa radi bolje od mene posvetio sam se isključivo DJ-ingu jer želim biti stvarno dobar u onome što radim“. Već zadnjih 15 godina ima svoju radio emisiju dok zadnjih 10 godina radi kao resident DJ u jednom popularnom zagrebačkom klubu na Jarunu kamo redovito organizira party-je.
 
Njegov zadnji projekt zove se „The Bumsquad“. Naime, radi se o časopisu namjenjenom „ljudima koji briju na hip hop i srodne street kulture“. File je glavni urednik i kad ne piše ništa on je taj koji skuplja tekstove, nabavlja sponzore, te se općenito bavi samom logistikom. Uz sve to još stigne biti aktivan na 100 strana kako sam kaže (menager-iranje producenata npr.) U Rijeci će se moći nabaviti u svim Shoe.be.do dućanima, s obzirom da su oni pokrovitelji. Treba još napomenuti da je časopis besplatan.
 
Njegovi rani radovi (repanje op.a.)? Pa ako ga baš želite čuti sigurno ćete naći negdje na netu, ali eto File nam je vrlo skromno sam rekao da bolje da ne tražimo s čim se mi naravno ne možemo nikako složiti jer vjerujemo da svi koji imalo „briju na hip hop“ još pamte neka njegova gostovanja („Lovci na šubare“ od Bolesne Braće ili „Fjaka“ od pokojnog Dine Dvornika, samo su dio njegovog opusa op.a.).
 
Skateboarding kao peti hip hop element?
„Pa službeno ne, ali kako je kao jedna street kultura usko vezan uz hip hop što se mene tiče ja sam za.“, objasnio nam je File kako stvari stoje.
 
Doajen hrvatskog hip hop-a, početci?
„To su bile '80-te, gospodin koji se zove Slaven Balen (ZG) tih je godina donio hip hop u Hrvatsku tako da je on definitivno doajen iako on to ne želi biti kako sam kaže.“

Zašto je neko vrijeme živio u Americi?
„Pa zato jer je to centar hip hop-a. Od tamo su uvijek stizali prvi signali“. '91 je kao školarac otišao preko ljeta učiti jezik te se oduševio pa je tako bio uvjeren da će se kroz koju godinu tamo i preseliti. No, eto na sreću cijele scene to se nije dogodilo te se File Americi vraćao još dva puta ('96, pa '03) i to svega na nekoliko mjeseci. I tako je našem Filetu Amerika uvijek bila dobra inspiracija koja mu je „punila baterije“ te se tamo osjećao dobro, naravno zato jer „tamo je hip hop na svakom koraku“, kako sam kaže.
 
Obama ili McCain?
Tu dvojbe nije bilo, definitivno Obama. Lako je sada biti general poslije bitke, al' moram podsjetit da nam je File proročanski još u subotu (01.11) najavio da u nedjelju prvi crnac u povijesti osvaja F1 dok već u srijedu prvi crnac osvaja Ameruku, bravo File!
 
Prije igre asocijacija nastavili smo s jednim ležernijim pitanjem koje je glasilo:
Da možeš biti neka životinja ili biljka bio bi? Zašto? Odgovor je uslijedio „kao iz topa“ – „Pa medvjed, zato jer puno jede i puno spava“.
 
Igra asocijacija:

  1. Žene – teško bez njih, još teže s njima
  2. Baby Dooks – moj brat
  3. Severina – zelena trava
  4. Thompson – ne razmišljam o njemu
  5. Mamić – također
  6. Radio 101 – tamo je sve počelo
  7. Amerika – 3K
  8. Afrika – Jungle brothers
  9. Blackout – Phillie i Dooks
  10. Hip hop – smisao života

 
I kako je na kraju bilo te večeri u Stereu? Oni koji su bili dobro znaju, a vi koji niste može vam biti krivo!
 
 
 
Teo Božanić
Iva Sušić
 

Objavljeno: Nedjelja, 9 Studeni, 2008 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box