Pušenje marihuane povećava rizik za dobivanje raka testisa

Mlađi muškarci koji konzumiraju marihuanu su pod većim rizikom da dobiju rak testisa, tvrdi nova studija objavljena u časopisu "Cancer".

"Rak testisa je u porastu", kaže autorica studije Victoria Cortesiss, profesorica preventivne medicine na Sveučilištu Los Angeles i nastavlja: "Zapitali smo se, šta to mlađi muškarci često rade što povećava rizik?".
 
U studiji je otkriveno da 455 muškaraca koji su konzumirali travu imaju dva puta veće šanse da dobiju rak testisa. Istraživači su zaključili da oni koji puše marihuanu udvostručuju rizik od raka testisa. Povrh svega, njihovi tumori se brže šire i teži su za liječenje.
 
- Većina muškaraca sa rakom testisa, ukoliko se otkrije na vrijeme, danas preživi i bude sve u redu, ali kao posljedica liječenja javljaju se problemi sa seksualnom funkcijom", kaže dr. Cortesiss i dodaje: "Zbog toga je važno misliti kako na rizik tako i na posljedice."
 
Ova studija je treća po redu na ovu temu, a ne postoji ni jedna teza do sad koja bi osporila vezu između pojavljivanja tumora i konzumiranja marihuane.
 
(izvor: trojka.rs)

Objavljeno: Utorak, 11 Rujan, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box