U riječki HKD stiže plesna eksplozija energije, ljepote i elektronske glazbe

"Shut up and dance" dinamična je i energična predstava, prava eksplozija energije, mladosti i ljepote na sceni. Spoj elektronske glazbe i plesa na špicama koji ćemo vidjeti prvi put nije samo novina već i pravo osvježenje u riječkom baletnom repertoaru." Rekla je to intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena nova predstava ansambla Baleta, autorski projekt Ronalda Savkovića "Shut up and dance", koji će biti premijerno izveden u utorak, 15. siječnja 2013. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 19.30 sati.

Predstavljajući projekt, Ronald Savković je kazao kako je predstavu stvarao na temelju svog osobnog stila koji je pak nastao na njegovom plesačkom iskustvu što ga je stekao radeći s najpoznatijim koreografima današnjice. Istodobno je najavio kako će predstava u svom plesnom izričaju donijeti i klasiku i neoklasiku, ali i suvremeni i avangardni ples odnosno, kako je kazao, "sve mirise plesa teatra današnjice uopće". Naglasivši kako je predstava na elektronsku glazbu nastala uz puno veselja, izrazio je nadu da će i publika osjetiti to veselje.

Autor glazbe je hrvatski glazbenik i producent elektronske glazbe Rene Beer.
Asistentica koreografa je Ersilia Nikpalj, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić dok kostimografiju potpisuje poznati makedonski modni dizajner i kostimograf Aleksandar Nošpal. On je kazao kako su kostimi zapravo proizašli iz plesa te slijede eseteiku Ronalda Savkovića koju odlikuju čistoća i jednostavnost. Međutim, jednostavan kostim s početka se tijekom predstave nadograđuje elementima da bi na kraju prerastao u nešto drugo odnosno da bi, kako je rekao Nošpal, čovjek postao lutkom.
Plesači Jovana Miroslavljević, Marta Kanazir, Shaun McLaughlin i Ricardo Freire svoje iskustvo rada na ovoj predstavi opisali su kao iznimno zanimljivo i dragocjeno, kao novost za koju vjeruju da će privući mladu publiku i to i onu koja do sada možda nije dolazila u kazalište.
Uz njih u predstavi plešu Paula Rus, Marta Voinea Čavrak, Sabina Voinea Vukman, Anka Zgurić, Tanja Tišma, Martin Grainger, Svebor Zgurić i Daniele Romeo dok su u alernacijama Anna Ponomareva, Tena Ferić Dokmanović, Leonid Antontsev i Vitalij Klok.
Prvi blok predstava je na programu u HKD- u na Sušaku do 21. siječnja.