Povijest pića Jamesa Bonda u filmovima, Heineken u igri ponovno

Dok se Daniel Craig, trenutni James Bond, priprema za pijuckanje piva u novom filmu Skyfall, pogledajmo povijest Bonda i alkohola. James Bond je poznat po svom "protresen, ne miješanom" martiniju, ali u najnovijem filmu ćemo ga vidjeti kako traži Heineken pivo kao rezultat promotivnog ugovora.

Evo nekih činjenica o agentu 007 i alkoholu.

- Ian Fleming, kreator Jamesa Bonda, volio je piti gin, ponekad i bocu na dan, ali je kasnije prešao na burbon na preporuku svog doktora koji je smatrao da će to biti mnogo manje štetno po njegovo zdravlje.

- Među pićima koje Bond naručuje u filmu nalaze se kokteli kao što Vodka Martini, Dry Martini, Vesper, Old-Fashioned, Negroni i Americano.

- U Quantum of Solace, 007 govori kako bi Dry Martini trebalo praviti: "Tri mjere Gordona, jedna mjera votke, pola mjere Kina Lillet. Dobro promućkati dok ne postane ledeno hladan, a zatim dodati veliku krišku limunove kore. Razumio?"

- Izraz "protresen, ne miješan" se dvaput spominje u prvom filmu o Bondu, Dr. No (1962) - jednom je spominje konobar, a drugi put Dr. No.

 

 

- James Bond povremeno pije crno vino. To je Château Mouton Rothschild, berba iz 1947. sa Goldfingerom. U Diamonds are Forever, 007 saznaje da se Wint predstavlja kao konobar jer ubojica nije znao da je Mouton-Rothschild crno vino.

- Bond također ima sklonost ka vodki što je omogućilo razne reklame u filmu. Smirnoff je očigledno prisutan u filmu Tomorrow Never Dies iz 1997., gdje Bond pije iz boce dok sjedi u svojoj hotelskoj sobi u Hamburgu. Naviku da uzme prstohvat crnog bibera i sipa na površinu pića pokupio je u Moskvi jer bibera tone na dno čaše i skuplja nečistoće.

 

 

- U knjigama Bondov izbor je šampanjca vrlo velik - desetogodišnji Cliquot, Dom Perignon, Krug, Pommery ili Taittinger, ali pije i pivo. U Goldfinger-u njegov izbor je bio Heineken.

- Agentova želja za whiskeyom i mineralnom vodom je izgubljena u produkciji filmova, ali u knjigama on naručuje upravo ovo miješano piće (ukupno 21 put).

 

- The Stinger je vjerovatno "najnebondovski" koktel. Taj koktel pije zajedno sa Tiffany u romanu "Diamonds are Forever". Pravi se sa dodatkom male količine "creme de menthe" i nagovještaj da nije muževno piće vjerovatno je razlog zbog kojeg je izostavljen iz filmova.

- Kada ne pije alkohol, Bond uživa u Yin Hao-u, tradicionalnom čaju od jasmina, a u romanu "Live and Let Die" Bond izražava i afinitet za jamajčansku kavu Blue Mountain.

Objavljeno: Srijeda, 25 Travanj, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box