Istraživanje: Moderni pop zvuči glasnije i sve su pjesme iste

Utješne vijesti za svakoga u dobi od 35 godina na više: znanstvenici su otkrili da je današnja moderna pop glazba preglasna i pjesme sve zvuče isto.

Istraživači u Španjolskoj koristili su veliku arhivu poznatu kao Million Song Dataset, koji je pomoću algoritama analizirao audio i tekstualni sadržaj pop pjesama od 1955. do 2010.

Tim znanstvenika vodio je specijalist za umjetnu inteligenciju Joan Serra na Španjolskom nacionalnom vijeću za istraživanje, koji su preko složenih algoritama ustanovili da su pop pjesme postale glasnije i "siromašne" po pitanju akorda, melodija i vrste zvuka kojima se producenti koriste.

- Pronašli smo dokaze o progresivnoj homogenizaciji glazbenog diskursa, Serra je izjavio za Reuters. Dobili smo brojčane pokazatelje da je raznolikost prijelaza između notnih kombinacija - grubo rečeno akorde plus melodije - smanjena u posljednjih 50 godina. Također su otkrili da je tzv. paleta zvukova postala siromašnija. Recimo, klavir i gitaru imaju drugačiju boju, te su time istraživači otkrili da moderni pop ima ograničeni izbor zvukova.

Kakvo je vaše mišljenje o današnjoj pop glazbi?

 

(izvor: Reuters)

Objavljeno: Nedjelja, 29 Srpanj, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box