Štujete tradiciju Martinja?

Svake godine 11. studenoga dan je koji svi ljubitelji vina posebno cijene. Proslava Martinja duboko je ukorijenjena u hrvatskoj tradiciji. Dan je to kada se mošt (mlado vino) posebnim obredom krštenja pretvara u vino. Glavni akteri ceremonije su Sv. Martin, obično domaćin prerušen u biskupa, i krsni kum koji vino prati u dozrelost.

Martinje – najveselija fešta svake jeseni

Martinje je važan događaj za svakog vinogradara i vinara kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice jer na taj dan mošt se službeno proglašava vino. Martinje se danas njeguje kao narodni običaj uz jelo, piće, pjesmu i glazbu i obred krštenja mladog vina.

Blagdan Sv. Martina slavi se 11. studenoga. Ovoga  vojnika, biskupa i sveca povijest opisuje kao nesebičnog, velikodušnog kršćanina i duhovnog pastira. Iako se Sv. Martin najčešće spominje u vezi vinogradara i vinara, on je zaštitnik i putnika, vojnika i hotelijera. U našim krajevima uvriježio se običaj krštenja mladog vina i vinskih pučkih fešti na taj dan.

Tko je bio Sv. Martin?

Sveti Martin je prvi svetac koji nije bio mučenik. Rođen je kao sin rimskog tribuna u Panoniji 316. godine. Protiv svoje volje a na želju svoga oca postaje vojnik. Njegovo obraćenje počinje kada siromahu daje dio svoga plašta jer kod sebe nije imao novaca. Iduće je noći usnio Krista zaogrnuta njegovom polovicom plašta koji mu je rekao: 'Ovim me je plaštem zaogrnuo Martin'. Završivši vojnu služnu Martin je zaređen za egzorcista. Odlazi u Milano i žestoko se bori protiv arijanske hereze.

Martin biva protjeran iz Milana nakon čega se povlači u kontemplativni život. Godine 370. je posvećen za biskupa Turona. Uvijek je bio blizu siromašnima i progonjenima zbog čega se u 27 godina biskupstva suočava sa brojnim progonima i pritiscima. Život je posvetio brizi oko jedinstva Crkve i skrbi za najpotrebnije. Siromašan, skroman i blag ušao je u nebo nakon bitke za Božju stvar koju je vodio cijeloga života.

(izvor: kajimanovoga.blogspot / hotel-opatija.com)

Objavljeno: Petak, 11 Studeni, 2011 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box