Ljubavni bonton & pravila ponašanja na Facebooku

U najmanju ruku, stvar je komplicirana. Bonton društvenih mreža može stvoriti ozbiljan pritisak na novi odnos, učvrstiti ga ili privesti kraju i prije nego što počne.

Kako biste se što lakše snašli na samom početku veze, pročitajte šta vam savjetuje Julie Spira, stručnjak za online veze i bonton na društvenim mrežama, koja piše na webu za CyberDatingExpert.com i drugu knjigu, The Rules of Netiquette: How to Mind Your Manners on the Web. 

Ne tražite prijateljstvo prvi dan nakon upoznavanja

Može biti jako primamljivo poslati zahtjev za prijateljstvo muškarcu kojeg ste upoznali u klubu večer prije, posebno ako je njegov profil zaključan. Na kraju krajeva, kako drugačije vidjeti ima li na profilu fotke sa bivšom djevojkom koje još nije poskidao? 

Ali Spira kaže da dobro razmislite prije toga. Velike su šanse da niste na istom digitalnom nivou i da bi virtualno prijateljstvo moglo uništiti šanse za pravu vezu. - Ako prerano postanete Facebook prijatelji, i vaša bi veza mogla jednako završiti. Ili možda nikada ne započne. -Znam žene koje su otkazale sastanak nakon što su primile zahtjev za prijateljstvo na Facebooku - kaže Spira. 

Želite znati svaki detalj prvog sastanka svoje sestrične? Ili želite u traženju za imenom preslatkog psa kojeg je vaš šef kupio svojoj trećoj ženi? Baš i ne, zar ne? Velika je vjerovatnoća da većina vaših prijatelja nije zainteresirana za svaki detalj vašeg ljubavnog života. Zato ga držite offline. 

- Nekome izjaviti ljubav na društvenoj mreži, primjereno je za Dan zaljubljenih, na način da poruku ostavite na njegovom zidu. Poručivanjem svakoga dana nekome da ga volite i prepričavanjem detalja o prvom poljupcu na Facebooku kršite pravila bontona društvenih mreži - upozorava Spira. To se odnosi i na vaš status o vezi.

- Iako će vaši Facebook prijatelji biti sretni što ste pronašli novu ljubav, oni ne žele gledati kako se vaš status mijenja iz 'Single' preko 'It’s Complicated' pa opet u 'Single' - kaže ona. 

Izlazak je bio zabavan, popili ste par pića, i tada vam se učinilo jako dobrom idejom postaviti neku kompromitirajuću fotografiju. Prije nego to uradite razmislite dvaput. Zapamtite, ono što je jednom objavljeno ostaje online...zauvijek!

- Čak i ako ste sliku uklonili, možda je već podijeljena među vašim prijateljima ili prijateljima prijatelja - upozorava Spira.